Rijschool

Rijschool

In Nederland moet iedereen een geldig rijbewijs hebben om te mogen rijden met een auto of motor. Een rijbewijs haal je door middel van het afleggen van zowel een theorie- als een praktijkexamen. Als eerste stap van het behalen van die diploma’s moeten rijlessen gevolgd worden bij een rijschool.

Rijlessen

Wanneer iemand de juiste leeftijd heeft bereikt, mag hij of zij starten met rijlessen. In deze lessen leert de leerling omgaan met de auto en begint hij of zij bij het begin. Allereerst bijvoorbeeld met sturen en gas geven, maar uiteindelijk ook de moeilijkere opdrachten zoals inparkeren en omkeren. Dit doet de leerling in samenwerking met een rijschool die een rijinstructeur heeft ingehuurd. Rijscholen zijn eigenlijk overal in Nederland te vinden en hebben dus voertuigen ter beschikking om deze lessen te kunnen geven.

Rijinstructeur

Een basisschool huurt een leraar in en eigenlijk is dat bij een rijschool niet anders. Rijinstructeurs zijn dus leraren die precies uitleggen hoe het rijden op de weg gaat en hiervoor instructies geven. Op die manier is de leerling voorbereid voor het rijden op de weg. Allereerst beginnen zijn met basisvaardigheden en zal dit opgebouwd worden tot de leerling het autorijden onder de knie heeft. Wanneer dat het geval is mag hij of zij een rijexamen doen.

Rijexamen

Een rijexamen is een examen dat het CBR inzet om te kunnen kijken of een leerling inderdaad voldoende vaardigheden heeft om een auto of motor te mogen besturen op de openbare weg. Voor dat iemand een praktijk examen kan doen, moet hij of zij het theorie examen daarvoor al afgelegd hebben en met voldoende score behaald hebben.

Vaak komt de examinator in de auto zitten en het kan zijn dat de rijinstructeur ook mee gaat met het laatste examen. De examinator laat de leerling een aantal oefeningen uitvoeren waarbij hij of zij kan zien of de leerling voldoende verstand heeft van het besturen van een auto. Ook gaan zij vaak een kort stukje rijden om de vaardigheden te testen. De leerling krijgt uiteindelijk uitslag en hoort dus of hij wel of niet geslaagd is. Hier opvolgend kan dus een rijbewijs opgehaald worden bij het gemeente huis of er kan een aanvraag gedaan worden voor een nieuw examen. Met het rijbewijs mag een persoon officieel gebruik maken van een motorvoertuig op de openbare weg.

Tot slot

Een rijschool geeft dus rijlessen aan personen zodat zij het rijexamen kunnen halen en officieel in een motorvoertuig mogen rijden op de openbaren weg door het bezit van een rijbewijs.Tags:
418 Woorden

Over ons

Onderwijs en ontwikkeling Hallo allemaal, mijn naam is Charlotte en welkom op mijn weblog. Toen ik op mijn zeventiende begon aan de Pabo, deed ik dat in eerste instantie omdat ik nog niet wist wat ik wilde worden. Gelukkig bleek het een schot in de roos te zijn. Werken met kinderen beviel me meteen erg goed. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik zelf niet genoeg inspraak had op de lessen die ik moest geven. Ik ben me daarom bezig gaan houden met onderwijs en ontwikkeling voor kinderen. Dat houdt in dat je onderzoekt hoe je het onderwijs steeds beter kunt aanpassen aan de leerlingen en hun behoeften. Op mijn blog lees je mijn bevindingen.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Rijschool
4 maart 2019