Opleiding tot rijinstructeur

Opleiding tot rijinstructeur

In Nederland is het verplicht om een rijbewijs te bezitten om met een motorvoertuig te mogen rijden op de Nederlandse wegen. Een rijbewijs kan iemand halen door rijlessen te nemen bij een erkende rijschool. Deze lessen worden gegeven door een rijinstructeur die hiervoor een opleiding heeft gevolgd.

Rijbewijs

Een rijbewijs is een officieel document waarmee hij of zij kan aantonen dat hij voldoende kennis en kunde bezit om een motorvoertuig te mogen rijden. Het rijbewijs is meestal een kaart op pinpas formaat waar precies op aangegeven staat van wie het bewijs is, welk motorvoertuig hij of zij mag besturen en waar hij of zij wonende is. Het rijbewijs moet verplicht in iemands bezit zijn wanneer hij gebruik maakt van een motorvoertuig op de openbare weg. Voordat iemand een rijbewijs mag ontvangen, moet hij of zij een examen afgelegd hebben waar de rijvaardigheid van de persoon getest wordt. Voordat iemand een examen aflegt, moet hij of zij rijlessen gevolgd hebben bij een erkende rijinstructeur.

Rijlessen

Tijdens de rijlessen leert een leerling de handelingen die hij moet verrichten wanneer hij gebruik maakt van een motorvoertuig. De meest voorkomende rijlessen zijn voor een auto, maar het is ook mogelijk om een rijbewijs te halen voor een motor of een vrachtwagen. Een rijbewijs voor een auto is ook niet te gebruiken voor een motor, dit zijn dus altijd aparte rijbewijzen.

Rijlessen worden gegeven door rijinstructeurs. Deze instructeurs zijn opgeleid om leerlingen te leren hoe zij een motorvoertuig moeten besturen op de weg. Hiervoor moeten zij zelf een opleiding tot rijinstucteur volgen.

Opleiding tot rijinstucteur

Om te starten met een opleiding tot rijinstructeur heb je minimaal een VMBO diploma nodig en natuurlijk een rijbewijs. De opleiding begint eigenlijk altijd met een theorie gedeelte. Vaak zijn er klassikale lessen, maar kan je ook kiezen voor een digitale opleiding. Je krijgt dan dezelfde stof als alle andere personen, maar kan dit gemakkelijk vanuit het huis doen. Naast het theorie gedeelte is het natuurlijk voor een rijinstructeur veel belangrijker om de praktijk goed onder de knie te krijgen. Je moet immers studenten opleiding om goed te kunnen rijden. Dit kan zowel via een simulator, maar ook door op de echte weg te rijden. Zo leren ze natuurlijk het beste hoe ze kunnen ingrijpen wanneer studenten niet goed kunnen auto rijden.

Tot slot

Een rijinstructeur leert dus hoe hij precies de student moet opleiden zodat hij of zij ook auto kan rijden. Dit gaat door middel van zowel theorie als praktijklessen. Ook een rijinstructeur worden?Tags:
419 Woorden

Over ons

Onderwijs en ontwikkeling Hallo allemaal, mijn naam is Charlotte en welkom op mijn weblog. Toen ik op mijn zeventiende begon aan de Pabo, deed ik dat in eerste instantie omdat ik nog niet wist wat ik wilde worden. Gelukkig bleek het een schot in de roos te zijn. Werken met kinderen beviel me meteen erg goed. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik zelf niet genoeg inspraak had op de lessen die ik moest geven. Ik ben me daarom bezig gaan houden met onderwijs en ontwikkeling voor kinderen. Dat houdt in dat je onderzoekt hoe je het onderwijs steeds beter kunt aanpassen aan de leerlingen en hun behoeften. Op mijn blog lees je mijn bevindingen.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Rijschool
4 maart 2019