Leren mediteren in 5 stappen

Meditatie helpt je om meer rust, plezier en geluk te ervaren omdat je als het ware even op de pauzeknop drukt. Toch vinden veel mensen het moeilijk om te beginnen met mediteren. Wil jij leren mediteren? Volg deze 5 stappen om van start te gaan met meditatie en hier een gewoonte van te maken.

Maak tijd vrij
Plan een week lang iedere dag een vast moment in om te mediteren. Door tijd voor jezelf in te plannen voorkom je dat de dag voorbijvliegt en jij weer niet aan je meditatie toe bent gekomen. Je maakt als het ware een afspraak met jezelf. Het makkelijkste moment om te mediteren is nadat je net wakker bent geworden of voordat je naar bed gaat. Maak 5 minuten vrij en maak meditatie een vast onderdeel van je ochtend- of avondroutine.

Een comfortabele meditatiehouding
Het kan even duren voordat jouw meditatiehouding comfortabel aanvoelt. Je lichaam moet wennen aan het rechtop zitten. Kies als je net begint voor een houding waarin jij je kunt ontspannen en waar je niet te veel moeite voor hoeft te doen. De basishouding van meditatie is de lotushouding. Je kunt ook kiezen voor kleermakerszit of met je rug rechtop tegen de muur aan gaan zitten. Het is belangrijk dat je jouw rug recht houdt en je schouders ontspannen zijn, zodat er geen spanning in je nek is.

Focus op je ademhaling
Er zijn diverse meditatie oefeningen. Bij alle vormen richt je jouw aandacht ergens op. Dit kan een stem zijn, muziek, beweging of je ademhaling. Voordat je aan de slag gaat met visualisaties is het belangrijk om goed te leren ademen en te kunnen focussen op je ademhaling. Richt je volledige aandacht op je ademhaling zodra je comfortabel zit. Dit voorkomt ook dat je gedachten gaan dwalen. Let op het in- en uitstromen van de lucht en je buik en borst die meebewegen met jouw ademhaling. Adem in een gelijkmatige beweging en laat de uitademing wat langer duren dan de inademing.

Laat gedachten los
Het is heel normaal dat je gedachten afdwalen tijdens het mediteren, zeker als je net begint. Deze gedachten hoeven niet weggestopt te worden. Erken dat ze er zijn en laat ze vervolgens gaan. Nu hoef jij hier niets mee. Ze drijven langs als wolken in de lucht, terwijl jij je aandacht weer terugbrengt naar je ademhaling.

Begin klein
Leren mediteren is een kwestie van oefenen. Begin met 5 minuten en breidt dit steeds wat verder uit als het goed gaat. Ook kun je variëren met de houding waarin je zit en het soort meditatie dat je doet. Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker en langer je een volledige staat van rust kunt bereiken. Zen.nl biedt meditatiecursussen aan. Tags:
449 Woorden

Over ons

Onderwijs en ontwikkeling Hallo allemaal, mijn naam is Charlotte en welkom op mijn weblog. Toen ik op mijn zeventiende begon aan de Pabo, deed ik dat in eerste instantie omdat ik nog niet wist wat ik wilde worden. Gelukkig bleek het een schot in de roos te zijn. Werken met kinderen beviel me meteen erg goed. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik zelf niet genoeg inspraak had op de lessen die ik moest geven. Ik ben me daarom bezig gaan houden met onderwijs en ontwikkeling voor kinderen. Dat houdt in dat je onderzoekt hoe je het onderwijs steeds beter kunt aanpassen aan de leerlingen en hun behoeften. Op mijn blog lees je mijn bevindingen.

Zoeken

Archief